Τι πρέπει να προσέξετε στη συντήρηση των προϊόντων το καλοκαίρι

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας και του φαγητού σε γραφικά ταβερνάκια, δίπλα στο κύμα. Όμως η άνοδος του υδραργύρου αποτελεί τον καλύτερο «φίλο» των αλλοιώσεων και την «αγαπημένη εποχή» των τροφοδηλητηριάσεων.\r\n\r\nOι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με μια κακή ή ελλιπή συντήρηση κάποιων τροφίμων, διαμορφώνουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στην αλυσίδα της διατροφής. Iδιαίτερα ευπαθή και ευαλλοίωτα αν δεν συντηρηθούν σωστά, είναι τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.\r\n\r\nΈνα ακατάλληλο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εμπύρετες γαστρεντερίτιδες που χρήζουν νοσηλείας, αλλά και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις. Ορισμένα μικρόβια όπως οι λιστέριες, τα καμπυλοβακτηρίδια, κάποιοι τύποι κολοβακτηριδίων και ορισμένοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ουραιμικό σύνδρομο, ακόμη και ηπατίτιδα!\r\n\r\nΣημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ασφάλεια των τροφίμων, εκτός από όλους εκείνους που συμμετέχουν στην παραγωγή, στην επεξεργασία και στο εμπόριο των τροφίμων, βαραίνει και τους ίδιους τους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα, οφείλονται σε κακή μεταχείριση των τροφίμων, από τη στιγμή της αγοράς τους μέχρι την κατανάλωσή τους.\r\n\r\nΟι συνηθέστερες αιτίες ανάπτυξης και επώασης μικροβίων στο φαγητό είναι το ατελές ψήσιμο ή η ατελής ψύξη του, η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής από τους χειριστές της τροφής, η κακή συντήρηση και αποθήκευση των πρώτων υλών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών κοπής, των σκευών ή των εργαλείων της κουζίνας.\r\n\r\nΑυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τη μεταφορά, την αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, την απόψυξη, την επεξεργασία και το μαγείρεμά τους, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα.\r\n\r\nΕπιλέξετε ασφαλή τρόφιμα\r\n\r\nEλέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξεως), όπου και όπως είναι δυνατό.\r\n\r\nEλέγξτε τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων. Μην επιλέγετε προϊόντα ψύξης ή προϊόντα κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν διατηρούνται σωστά. Tα προϊόντα ψύξης, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7οC και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18οC.\r\n\r\nMην αγοράζετε προϊόντα που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή διερρηγμένες συσκευασίες). Tα κονσερβοποιημένα προϊόντα δεν πρέπει να έχουν χαραγματιές, ραγίσματα, τσακίσματα, φουσκωμένα καπάκια και τοιχώματα.\r\n\r\nMην επιλέγετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.\r\n\r\nBάλτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα ή τα τρόφιμα ψυγείου τελευταία στο καλάθι και προσέξτε να έχουν καλή εμφάνιση.\r\n\r\nΜεταφορά και Αποθήκευση\r\n\r\nΤα τρόφιμα που είναι εύκολο να αλλοιωθούν πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 ωρών από τη στιγμή που βγήκαν από το ψυγείο-βιτρίνα του παντοπωλείου. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην τοποθέτηση των προϊόντων στο ψυγείο, σημαίνει μεταβολή της θερμοκρασίας τους, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και επισπεύδει την αλλοίωσή τους. Γι’ αυτό και, για τη μεταφορά τροφίμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις, προτείνεται η χρήση των κατάλληλων ισοθερμικών συσκευασιών.\r\n\r\nΔιαχωρίστε και μην αφήνετε να έλθουν σε επαφή διαφορετικά είδη τροφίμων, όπως τρόφιμα μαγειρεμένα ή έτοιμα για κατανάλωση, με ωμά. Τα ωμά κρέατα θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες ή περιέκτες, ούτως ώστε να μην στάζουν πάνω σε λαχανικά ή μαγειρεμένα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο.\r\n\r\nΔιατηρήστε τα τρόφιμα στην προβλεπόμενη θερμοκρασία ψύξης ή κατάψυξης. Κάθε τρόφιμο πρέπει να αποθηκεύεται στην κατάλληλη θέση, ανάλογα με τη θερμοκρασία των ραφιών: κάτω 2-4οC, μεσαία 4-5 οC, το ψηλότερο ράφι 8 οC, πόρτα 10-12 οC.\r\n\r\nΚρατήστε τη θερμοκρασία στο ψυγείο/καταψύκτη σας στα σωστά επίπεδα.\r\n\r\nΤα ωμά τρόφιμα καλό είναι να τοποθετούνται στα κάτω ράφια του ψυγείου.\r\n\r\nΙδανική θερμοκρασία για τον καταψύκτη είναι οι -18 οC.\r\n\r\nΟι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης καλό είναι να γεμίζονται πολύ (λειτουργούν καλύτερα) σε αντίθεση με τα ψυγεία.\r\n\r\nΠροετοιμασία φαγητού\r\n\r\nΦροντίστε για την προσωπική σας καθαριότητα και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του φαγητού.\r\n\r\nMην χρησιμοποιείτε τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.\r\n\r\nΠλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό των ωμών κρεάτων και των υπόλοιπων τροφίμων.\r\nOι πάγκοι της κουζίνας και οι επιφάνειες κοπής πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή επιμόλυνσης του ενός τροφίμου από το άλλο.\r\n\r\nAποψύξτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στη συντήρηση του ψυγείου και μόνο μια φορά.\r\n\r\nΠλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, με καθαρό, κρύο, τρεχούμενο νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε, αλλά ποτέ πριν την αποθήκευση τους.\r\n\r\nΠετάξτε οποιοδήποτε τρόφιμο έχει όψη, οσμή ή γεύση διαφορετική από τη συνηθισμένη, έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του ή αμφιβάλλετε για την ποιότητά του.\r\n\r\nΜαγείρεμα: Θεωρείται η καλύτερη άμυνα που έχουν οι καταναλωτές απέναντι στα επιβλαβή βακτήρια. Αρκεί οι τροφές, και ειδικά το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, να έχουν ψηθεί καλά και στο κέντρο τους. Kαλό είναι να αποφεύγονται οι διακοπές του μαγειρέματος και τα τρόφιμα να μην ψύχονται μισομαγειρεμένα.\r\n\r\nΨήσιμο: Αν το κρέας ή το κοτόπουλο δεν ψηθούν σωστά, μικρόβια όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Για το καλύτερο δυνατό ψήσιμο των κρεατικών, αποψύξτε τα καλά, φροντίστε να τα γυρνάτε συχνά για να ψηθούν ομοιόμορφα και πριν τα σερβίρετε, βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί καλά και στο εσωτερικό.\r\n\r\nΌταν τρώτε έξω\r\n\r\nΣτην επιλογή φαγητού ή σνακς απ’ έξω πρέπει να γίνεται με προσοχή καθ’ όλο το χρόνο, αλλά πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ειδικοί προτείνουν να:\r\n\r\nΕπιλέξτε προσεκτικά το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσετε τα προϊόντα. Πρέπει να φαίνεται ότι εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.\r\n\r\nΑποφύγετε την κατανάλωση τροφών που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.\r\n\r\nΜην αγοράζετε σαλάτες από salad bar, αν δεν διατηρούνται σε ειδικές προθήκες και σε κατάλληλη θερμοκρασία.\r\n\r\nΑποφύγετε την κατανάλωση ωμών αυγών και των παρασκευασμάτων που τα περιέχουν (π.χ. μαγιονέζες).\r\n\r\nΜην αγοράζετε έτοιμα σνακ, που δεν συντηρούνται σωστά. Ανάλογα με το είδος τους, τα σνακ θα πρέπει ή να διατηρούνται πολύ ζεστά (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες) ή να διατηρούνται στο ψυγείο (σάντουιτς με τυριά ή αλλαντικά).\r\n\r\nΖητήστε τα πουλερικά και τα κρεατικά που θα παραγγείλετε να είναι καλοψημένα.\r\n\r\nΕλέγξτε αν τα ψυγεία με τα νερά και τα αναψυκτικά είναι ρυθμισμένα στην κατάλληλη θερμοκρασία και να αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για τις προθήκες των χύμα παγωτών.\r\n\r\nΠετάξτε τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο.\r\n\r\nΑποφύγετε την κατανάλωση παγωτών με κρυστάλλους πάγου\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

Το ΤΟΡ12 του κινδύνου
Είδος Απειλές
Άψητα ή μισοψημένα κρέατα Πιθανοί φορείς κολοβακτηριδίων, σαλμονελλών, τοξοπλάσματος
Ωμά θαλασσινά Κίνδυνος σαλμονέλλωσης ή ηπατίτιδας
 Χύμα παγωτό (κυρίως το παρφέ και το μαλακό της μηχανής) Πιθανός φορέας σταφυλοκόκκων και κολοβακτηριδίων
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά (φρέσκο, αρμεγμένο γάλα, μαλακά τυριά που δεν έχουν ωριμάσει) Κίνδυνος βρουκέλλωσης (μελιταίου πυρετού), λιστερίωσης, & σταφυλοκοκκικής δηλητηρίασης.Πιθανοί φορείς κολοβακτηριδίων, καμπυλοβακτηριδίων, σαλμονελλών, κλωστηριδίων.
Ωμά λαχανικά Κίνδυνος από σιγγέλες, λιστέριες, κλωστηρίδια και παράσιτα
Νερό που δεν χλωριώνεται Μπορεί να μεταφέρει κολοβακτηρίδια ή σιγγέλες
Φρέσκες σαλάτες με dressing ή μαγιονέζα και έτοιμες σαλάτες όπως ρώσικη ή πατατοσαλάτα Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλλες, λιστέριες, σταφυλοκόκκους
Κοκκινιστά κρέατα, φαγητά με πολλές σάλτσες Οι σάλτσες αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη κλωστηριδίων.
Σάντουιτς με γέμιση (τόνο, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μαγιονέζα) Κίνδυνος προσβολής από σταφυλόκοκκο και τις τοξίνες του ή από λιστέρια
Γλυκά (π.χ. πάστες, τούρτες) και φαγητά (π.χ. μακαρονάδες τύπου καρμπονάρα) στα οποία προστίθενται αυγά μετά από ελάχιστη θερμική επεξεργασία Υπάρχει κίνδυνος για μολύνσεις από σταφυλοκόκκο και σταφυλοκοκκικές τοξίνες ή σαλμονέλλα
Φαγητά που περιέχουν ρύζι (π.χ. κινέζικα, γεμιστά με ρύζι, ρυζότο, πιλάφι) Αυτά τα γεύματα (και ειδικά το  κινέζικο σε πακέτο) έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση του βακίλλου cereus
Παγάκια Αν έχουν φτιαχτεί από μολυσμένο νερό ή τα έχουν χειριστεί με μολυσμένα χέρια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια ή ιούς και να προκαλέσουν από απλή γαστρεντερίτιδα μέχρι ηπατίτιδα Α.

\r\nΠηγή: mednutrition.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts