Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MEDIA

Kitchen Lab: Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο

Κλασικές συνταγές, με λίγα υλικά αλλά πολλή νοστιμιά, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 16:50.

Kitchen Lab: Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο

Κλασικές συνταγές, με λίγα υλικά αλλά πολλή νοστιμιά, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 16:50.

Αυτό το Σάββατο ο Άκης μας δείχνει την απόλυτη συνταγή για ψωμί με προζύμι. Η  παρασκευή του ολοκληρώνεται σε 8 ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια απλή διαδικασία.

Ξεκινάει φτιάχνοντας το προζύμι. Βάζει σε ένα βαζάκι νερό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι ολικής άλεσης και ανακατεύει με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα μια πάστα. Κλείνει το βαζάκι με καπάκι και αφήνει για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να αρχίσει να ενεργοποιείται. Την δεύτερη μέρα  προσθέτει στο ίδιο βαζάκι ξανά 50 γρ. νερό, 50 γρ. αλεύρια, ανακατεύει και κλείνει το βαζάκι. Αφήνει σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 24 ώρες και την τρίτη μέρα αφαιρεί 100 γρ. από το προζύμι. Προσθέτει ξανά στο βάζο 50 γρ. νερό και 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύει, κλείνει το καπάκι και αφήνει σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. Αυτήν την διαδικασία, την ακολουθεί για συνολικά 7 με 10 μέρες. Θέλουμε πάντα να έχουμε 200 γρ. προζύμι, να αφαιρούμε 100 γρ. και να «ταΐζουμε» με 100 γρ. επιπλέον.

Την μέρα  που το χρειαζόμαστε ακολουθεί την ίδια διαδικασία «ταΐσματος» και περιμένει 3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Στη συνέχεια, το χρησιμοποιεί για να φτιάξει το ψωμί. Το προζύμι μένει στο ψυγείο για επόμενη χρήση, αφού έχουμε ακολουθήσει αυτά τα απαραίτητα βήματα.

Για το ψωμί, λοιπόν, ο Άκης βάζει σε ένα μπολ 130 γρ. προζύμι, αλεύρι σκληρό, νερό και ανακατεύει με ένα κουτάλι. Όταν σχηματιστεί η ζύμη, συνεχίζει να ζυμώνει με τα χέρια. Βάζει τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζει με μεμβράνη και αφήνει να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτει αλάτι και ζυμώνει. Μεταφέρει στο ίδιο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί. Πασπαλίζει τον πάγκο εργασίας του με αλεύρι και ζυμώνει. Δίνει στρογγυλό σχήμα στη ζύμη και τη βάζει σε μπολ με λαδόκολλα και λίγο αλεύρι. Καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει στην άκρη για 3 με 4 ώρες, για να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε κατσαρόλα που έχει κάψει στον φούρνο βάζει τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα. Χαράζει σε 1 με 2 σημεία στην επιφάνειά της ζύμης και καλύπτει με το καπάκι. Ψήνει για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς, αφαιρεί το καπάκι και ψήνει για επιπλέον 20 λεπτά. Σερβίρει με ελαιόλαδο και αλάτι.
Για κυρίως πιάτο προτείνει χοιρινό γύρο, ένα από τα πιο αγαπημένα street food στον κόσμο. Κόβει ένα ψαρονέφρι σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις βάζει σε μπολ. Προσθέτει ξίδι, ένα κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, μέλι, δεντρολίβανο, ρίγανη και ανακατεύει. Καλύπτει με μεμβράνη και βάζει στο ψυγείο για 6-12 ώρες για να μαριναριστούν. Βάζει τη μισή δόση από το χοιρινό σε καυτό τηγάνι και ψήνει για 1 με 2 λεπτά. Αφήνει να πάρει χρώμα χωρίς να ανακατεύει και ψήνει μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνει με ξίδι, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Ακολουθεί τα ίδια βήματα και για το υπόλοιπο χοιρινό.

Για τις πίτες, στον κάδο του μίξερ βάζει γιαούρτι, αλεύρι, ρίγανη, αλάτι, ελαιόλαδο και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δέσουν τα υλικά. Κόβει τη ζύμη στη μέση και ανοίγει με έναν πλάστη. Ψήνει ξεχωριστά την κάθε πίτα σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα.

Για τη σύνθεση, μοιράζει στις πίτες, τζατζίκι, τον γύρο, πατάτες τηγανητές, ντομάτα σε κομμάτια, κρεμμύδι σε φέτες, μαϊντανό, τυλίγει και σερβίρει.

Για επιδόρπιο ο Άκης φτιάχνει ένα λαχταριστό chocolate chip cookies cake, γνωστό  και ως  CCCC. Είναι ιδανική λιχουδιά για πρωινό, για σνακ, για κέρασμα και παρασκευάζεται σε μόλις 15 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ, ο αγαπημένος μας σεφ βάζει καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη, βούτυρο και χτυπάει, σε δυνατή ταχύτητα, για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτει βανίλια, 2 αβγά και χτυπάει σε χαμηλή ταχύτητα. Σε μπολ ρίχνει αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύει. Τα βάζει στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάει σε χαμηλή ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα. Απλώνει λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζει μέσα το μείγμα. Απλώνει με βρεγμένα χέρια και ψήνει για 13 με 15 λεπτά.  Αφήνει να κρυώσει και σερβίρει το πιο λαχταριστό μπισκοτένιο κέικ.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY