Κάθε ανάρτησή της ζυγίζει πολύ. Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου αντιδρά στη στοχοποίησή της από τους νεοναζί και περνά στην αντεπίθεση.

Έχει ακούσει κάθε είδους απειλή από έξι χρονών που πήγε με τους γονείς της στη Σουηδία. Ήταν η ξένη. Έμαθε να αντιστέκεται. Να πεισμώνει. Και να αντιδρά. Να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο. Όποιος πίστεψε λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής της ότι θα αποτελούσε εύκολο στόχο έκανε λάθος. Η Αλεξάνδρα ήταν και παραμένει μία “ανεξάρτητη μαχητική δημοσιογράφος χωρίς σωματοφύλακες και δίχως πλάτες”, όπως λέει. Αυτό όμως, που συνέβη το πρωινό της 30ης Σεπτεμβρίου τη σόκαρε. Δεν το περίμενε. Ένα πλακάτ σε συγκέντρωση της νεοναζιστικής οργάνωσης NMR (“Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης”) από όλη τη χώρα στο Γκέτεμποργκ, είχε τη φωτογραφία της γράφοντας “Παράνομη”, “Ανεπιθύμητη”, “Προδότης”.

Μάλιστα ήθελε να πάει και η ίδια στο Γκέτεμποργκ, να επισκεφτεί την έκθεση βιβλίου. Αλλά ακύρωσε το ταξίδι της γιατί έμαθε ότι θα πάνε νεοναζί. Παρόλα αυτά έγινε στόχος. Η πρώτη αντίδρασή της ήταν να ανεβάσει τη φωτογραφία στο λογαριασμό της στο instagram. Έλαβε την ίδια μέρα πάνω από 700 σχόλια συμπαράστασης. Λίγες μέρες αργότερα ταξίδεψε στη Λειψία της Γερμανίας για να μιλήσει στο Διεθνές Συνέδριο Μέσων Ενημέρωσης για την ελευθερία του Τύπου και τους δημοσιογράφους που δέχονται επιθέσεις. Τι να τους πει;

Η αλήθεια είναι πως αυτό το περιστατικό τη φόβισε. Κάτι έσπασε μέσα της, όπως λέει μιλώντας στο People. Ίσως γιατί δεν πίστευε ότι μετά από τόσο χρόνια στη δημοσιογραφία κάποιος νεοναζί θα στρεφόταν εναντίον της. Ότι θα δεχόταν απειλή από την πόλη που γνώρισε μεγάλες δόξες. Εκεί όπου μέχρι πριν έξι μήνες παιζόταν από το Κρατικό Θέατρο Σουηδίας με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό της “Η Οδύσσεια της Αλεξάνδρας” στο οποίο πρωταγωνιστούσε μαζί με είκοσι ηθοποιούς και μιλούσε για την κρίση στην Ευρώπη. Δεν το περίμενε ίσως γιατί πίστεψε ότι η προσωπική της οδύσσεια σε αυτήν την ήσυχη χώρα είχε λάβει τέλος. Kαι από εδώ και πέρα θα απολάμβανε μια ήρεμη καθημερινότητα με την κόρη της τη Μελίνα. Το πλακάτ αυτό έσβησε το όνειρο. Το έσπρωξε στο μέλλον.

Ωστόσο η Αλεξάνδρα ποτέ δεν ξέχασε τις ευκαιρίες που της έδωσε η Σουηδία. Το ότι ξεκίνησε από πολύ χαμηλά αλλά δεν της έφραξε το δρόμο. Έξι χρονών ήταν όταν έφτασε με ένα νυχτερινό τρένο με τους γονείς και τις δυο αδερφές της στη Στοκχόλμη. «Με μια σακούλα πορτοκάλια και δύο ψωμιά» για το δρόμο. Έζησε σε ένα υποβαθμισμένο προάστειο. Αλλά μπόρεσε και μορφώθηκε. Σπούδασε, κέρδισε τα προσωπικά της στοιχήματα και διακρίθηκε. Αυτή η χώρα αναγνώρισε την αξία της. “Γυναίκα της χρονιάς”, “Ευρωπαία πολίτης της χρονιάς” και κάμποσες ακόμα είναι οι σημαντικές διακρίσεις για το δημοσιογραφικό της έργο και τα βιβλία της που συνόδευσαν μέχρι σήμερα την πορεία της. Πως είναι δυνατό για κάποιους να αποτελεί παράδειγμα και κάποιοι άλλοι όχι μόνο να μην τη θέλουν αλλά και να την απειλούν στοχοποιώντας την δημόσια;

Αντέδρασε άμεσα και δυναμικά. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», έγραψε στο instagram. «Παλεύω», απαντούσε στους φίλους της που τη ρωτούσαν αν αντέχει. Όπως είπε μιλώντας στο People, έχει κάνει μήνυση. Περιμένει τη δικαιοσύνη να αποφανθεί. Βέβαια θα ήθελε να έχει καλύτερη τύχη αυτή τη φορά από ότι τις προηγούμενες που η αστυνομία απλώς της έλεγε «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, οι απειλές είναι ανώνυμες« και σήκωνε τα χέρια. Δεν θα ήθελε να αναγκαστεί και πάλι όπως το έχει ξανακάνει στο παρελθόν να αλλάξει σπίτι ή να κυκλοφορεί μεταμφιεσμένη για να μην την αναγνωρίζουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν το βάζει κάτω. Θα δώσει την απάντησή της με τον τρόπο της. Σε όσους τη γνωρίζουν από κοντά και απορούν με το δυναμισμό της η κόρη της τους λέει «η μαμά μου δεν είναι θυμωμένη, απλώς είναι Ελληνίδα».

Την καταγωγή της δεν την έκρυψε ποτέ. Είναι η περηφάνειά της που σε κάθε ευκαιρία τονίζει. Το κύτταρο που την ενεργοποιεί. Ακόμα και στο θέατρο του Γκέτεμποργκ μάθαινε τους ηθοποιούς ελληνικά, ενώ η ηρωίδα της στην παράσταση κρατούσε την ελληνική σημαία. «Η διαφορετικότητά μας είναι εκείνη που δίνει νόημα και εμπλουτίζει την κοινωνία και τις πόλεις μας. Αρκεί να μην αφήσουμε το φόβο να περιορίσει τις ζωές μας. Πρέπει να αντιστεκόμαστε και να απαντάμε στις απειλές με αλληλεγγύη. Και με όποιον τρόπο μπορούμε. Ακόμα και με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι λέξεις μας κρατάνε όρθιους. Κάθε μας κίνηση είναι καθοριστική όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.