Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Στο μικροσκόπιο των "Θεσμών" μπαίνει σήμερα το πρωί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με επισκόπηση της λειτουργίας της πλατφόρμας και των βελτιώσεων που ήδη έχουν συντελεσθεί στον ένα μήνα της λειτουργίας της.

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Στο μικροσκόπιο των “Θεσμών” μπαίνει σήμερα το πρωί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με επισκόπηση της λειτουργίας της πλατφόρμας και των βελτιώσεων που ήδη έχουν συντελεσθεί στον ένα μήνα της λειτουργίας της.

Η λειτουργία του μηχανισμού έχει τεράστια σημασία για τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη δυνατότητα των τραπεζών να απελευθερώσουν κεφάλαια για νέες, υγιείς χρηματοδοτήσεις. Σημειώνεται ότι επί συνόλου επιχειρηματικών χορηγήσεων 148 δισ. ευρώ, το 44% δηλαδή δάνεια άνω των 65 δισ. ευρώ, είναι μη εξυπηρετούμενα.

Την ίδια στιγμή, στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρήσεις αναλογεί το 58% του αποτελέσματος που θέλουν να επιτύχουν οι τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019: μείωση κατά 36,3 δισ. ευρώ, από τα 103 στα 66,7 δισ. ευρώ.

Σημείο τριβής με τους “Θεσμούς” είναι, κατά τις πληροφορίες του Capital.gr, η τυποποιημένη διαδικασία για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, για τις οποίες οι “Θεσμοί” φαίνεται να απαιτούν αξιολόγηση στη βάση χρηματοοικονομικών δεικτών που ισχύουν για εισηγμένες εταιρίες (π.χ. ΕΒΙΤDA, RoA, equity beta κ.ά.).

Για την τυποποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών μέχρι 50.000 ευρώ αναμένεται σχετική εγκύκλιος, ενώ παράλληλα αναμένεται εντός των ημερών να καθοριστεί πλήρως και ο τρόπος ρύθμισης των οφειλών που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίσιμο είναι να καθοριστεί η συμβολή των καταθέσεων στο ύψος της δόσης αποπληρωμής της οφειλής, καθώς και το πώς θα αντιμετωπίζεται η κατοχή ακίνητης περιουσίας από τον οφειλέτη.

Εν τω μεταξύ, οι μελέτες βιωσιμότητας που υποβάλουν οι επιχειρήσεις στην πλατφόρμα αποδεικνύονται εν πολλοίς πρόχειρες με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την πρόοδο των αιτήσεων. Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 6.000 επιχειρήσεις, 520 βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο της αίτησής τους, ενώ 82 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης και είναι στον δρόμο για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Οι τελευταίες θα μπορούσαν να είναι περισσότερες αν είχαν εκπονηθεί εμπεριστατωμένες μελέτες βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα συνδέθηκαν και οι τράπεζες με την πλατφόρμα και έτσι σε αυτήν βρίσκονται πλέον προσυμπληρωμένα και τα χρέη προς τις τράπεζες. Τον Οκτώβριο θα συμπληρωθούν στην πλατφόρμα και άλλα στοιχεία όπως καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και επενδυτικά προϊόντα.

Όπως έχει εκτιμήσει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν οι πρώτες ρυθμίσεις χρεών για τις επιχειρήσεις με οφειλές κάτω από 200.000 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες ρυθμίσεις χρεών μεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνεται από 150.000 μέχρι και 400.000. Σημειώνεται ότι μόνο προς τις τράπεζες έχουν χρέη 175.000 επιχειρήσεις.

capital.gr/oikonomia

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY