Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισε τα ξημερώματα η συμφωνία με τους Θεσμούς

O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι «υπάρχει άσπρος καπνός» και «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα».

Έκλεισε τα ξημερώματα η συμφωνία με τους Θεσμούς

O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι «υπάρχει άσπρος καπνός» και «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα».

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε και έτσι κλείνει ο κύκλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο για την δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας. Πλέον υπάρχει συμφωνία που αναμένεται να χαρακτηριστεί από την τρόικα preliminary agreement (τεχνική προκαταρκτική συμφωνία) εν αναμονή του συμβιβασμού για το χρέος που οδηγεί στο staff level agreement (τεχνική συμφωνία).

Συμφωνήθηκε πλαφόν 18% στη μείωση κύριων συντάξεων και 18% μείωση των επικουρικών από 1/1/19 και στο 9% μεσοσταθμικά οι περικοπές.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 12 ωρών που ξεκίνησαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.

Τις επόμενες ημέρες προωθούνται τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία. Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα βασικά της συμφωνίας

Έως 18% περικόπτεται από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Θα θιγούν 900.000 συνταξιούχοι που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Οι απώλειες θα είναι από λίγα ευρώ ως και περισσότερα από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και γενικότερα όσοι παίρνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% μαζί στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.

Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών με επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παίρνουνπαράταση με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 και συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%, αρα ο πήχης ανεβαίνει στο 3,7%.

Πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY