Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους 1.000 ευρώ κάθε μήνα για πληρωμές με κάρτα – Ποιοι και πως θα παίρνουν τα χρήματα

Η λοταρία τέλος... ζήτω η κλήρωση. Το σενάριο για δώρα κλπ που υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών ως δέλεαρ για τους φορολογούμενους ώστε να χρησιμοποιούν για τις πληρωμές τους πλαστικό χρήμα πήγε όπως όλα δείχνουν περίπατο και αντικαθίσταται από μηνιαίες κληρώσεις με τις οποίες όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματικά ποσά.

Μπόνους 1.000 ευρώ κάθε μήνα για πληρωμές με κάρτα – Ποιοι και πως θα παίρνουν τα χρήματα

Η λοταρία τέλος… ζήτω η κλήρωση. Το σενάριο για δώρα κλπ που υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών ως δέλεαρ για τους φορολογούμενους ώστε να χρησιμοποιούν για τις πληρωμές τους πλαστικό χρήμα πήγε όπως όλα δείχνουν περίπατο και αντικαθίσταται από μηνιαίες κληρώσεις με τις οποίες όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματικά ποσά.

Το σχέδιο προβλέπει να συγκεντρώνονται (όπως ήδη γίνεται) τα στοιχεία των συναλλαγών από τις τράπεζες και να αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η Αρχή θα κάνει κλήρωση στην οποία θα μπαίνουν όλες οι συναλλαγές μέσω των μηχανημάτων POS. Θα εξαιρούνται από την κλήρωση όλες οι συναλλαγές μέσω e-banking.

Προς το παρόν το βασικό σενάριο λέει ότι θα βγαίνουν από την κλήρωση 1.000 κωδικοί που θα αντιστοιχούν σε 1.000 συναλλαγές. Οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει τις συναλλαγές αυτές θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ τα οποία πιστώνονται άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών για τις κληρώσεις αυτές είναι 12.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Εξετάζεται και το σενάριο να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι οι οποίοι ωστόσο θα μοιράζονται μικρότερα ποσά. Δηλαδή αντί 1.000 δικαιούχων τον μήνα θα “βγαίνουν” 2.000 άτομα που θα κερδίζουν από 500 ευρώ.

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις ως προς το τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ο οποίος κληρώνεται είναι ταυτόχρονα και οφειλέτης της εφορίας ή κάποιου ασφαλιστικού ταμείου. Εάν δηλαδή θα πιστώνονται κανονικά τα χρήματα στον λογαριασμό τους ή θα γίνεται συμψηφισμός με τις οφειλές τους. Εξετάζεται παράλληλα η πιθανότητα στις περιπτώσεις οφειλών ένα μέρος του ποσού να αφαιρείται και το υπόλοιπο να μπαίνει στην λογαριασμό του δικαιούχου.

Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα φαίνεται ότι βιάζεται να βάλει σε εφαρμογή τις κληρώσεις καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της πτώσης των εσόδων από ΦΠΑ καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι συμπλήρωσαν το ποσό που απαιτείται για το αφορολόγητο ενώ ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες) δεν έχουν κανένα άλλο κίνητρο για να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα.

Παραδείγματα όπως αυτό της Μάλτας δείχνουν ότι τα έσοδα για το κράτος αυξάνονται, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από την Πορτογαλία το μέτρο των κληρώσεων με μπόνους για τους φορολογουμένους αύξησε τα έσοδα κατά 1,6 δισεκατομμύρια.

newsit.gr

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY