Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ προκαλούν τα νέα φορο-σενάρια

Μια νέα φορολογική κλίμακα και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που –κατόπιν των αντιδράσεων- πάρει πίσω την κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών. Φόρος 45% (!) και από τις 26.000 και άνω.

Σοκ προκαλούν τα νέα φορο-σενάρια

Μια νέα φορολογική κλίμακα και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που –κατόπιν των αντιδράσεων- πάρει πίσω την κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών. Φόρος 45% (!) και από τις 26.000 και άνω.\r\n\r\nΜε πρόσχημα το αφορολόγητο για τα τέκνα, η κυβέρνηση ανατρέπει επί τα χείρω την κλίμακα φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και εξετάζει να επιβάλει συντελεστή 45% για εισοδήματα από μόλις 26.000 ευρώ και άνω, προκειμένου να «βγουν» οι αριθμοί αύξησης τν κρατικών εσόδων από τα νέα μέτρα.\r\n\r\nΤην ίδια ώρα, όμως, συζητά αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με παράλληλο «ψαλίδι» στα επιδόματα που προβλέπονται για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.\r\n\r\nΤο υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην απόφασή του να καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά και προωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του τελικού φόρου. Με βάση το τελευταίο σενάριο καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές:\r\n\r\nΦόρος 45% για εισοδήματα άνω των 26.000€  \r\n

\r\nΣενάρια\r\n\r\nΤο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως ύψους και οικογενειακής κατάστασης του φορολογουμένου. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η μείωση φόρου των 1.950 ευρώ να είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, να μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και να εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Με τις τελευταίες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα δεν διαφοροποιείται σημαντικά η εικόνα των φοροεπιβαρύνσεων. Ειδικότερα:\r\n

    \r\n
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 26.000 ευρώ, θα έχουν φορολογικό όφελος έως 400 ευρώ. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 90 έως και 4.790 ευρώ τον χρόνο.
  • \r\n

  • Φορολογούμενοι με 1 παιδί και εισοδήματα έως 11.000 ευρώ θα έχουν φορολογική ελάφρυνση από 40 έως 100 ευρώ τον χρόνο. Για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 11.000 ευρώ θα προκύψουν επιβαρύνσεις από 70 έως 4.990 ευρώ.
  • \r\n

  • Φορολογούμενοι με 2 παιδιά και εισοδήματα έως 9.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα οι έξτρα φόροι ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τις 5.190 ευρώ.
  • \r\n

  • Φορολογούμενοι με 3 παιδιά που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ δεν θα διαπιστώσουν καμία επιβάρυνση. Οι τρίτεκνοι με εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ θα δουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης από 150 έως και 5.490 ευρώ.
  • \r\n

\r\nΠαρά ταύτα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και άλλα εναλλακτικά σενάρια για να καλύψει το κόστος των 450  εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που διατηρηθούν τα αφορολόγητα των παιδιών, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.\r\n\r\nΩς «ισοδύναμο» για τα 450 εκατ. ευρώ εξετάζεται και η επιβολή κεφαλικού φόρου 2.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα κόμματα έχουν αντιπροτείνει ακόμα αύξηση της ισχύουσας μείωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, είτε ποσοστιαία κατά 5% είτε ποσοτικά κατά 200 ευρώ για κάθε παιδί.\r\n\r\nΣτα εναλλακτικά σενάρια που έχουν προταθεί περιλαμβάνονται επίσης η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα ακίνητα μεγάλης αξίας και η αύξηση του φόρου καταθέσεων από το 15% στο 17,5%.\r\n\r\nΌλα αυτά θα εξεταστούν και θα συζητηθούν στην προσεχή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων την Τετάρτη. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως, το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις 11 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον τις προαπαιτούμενες διατάξεις του Μνημονίου (φορολογική κλίμακα κλπ) ενώ άλλες διατάξεις θα κατατεθούν σε δεύτερη φάση ως νομοσχέδιο, τον Ιανουάριο του 2013.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY