Χαράτσι ΔΕΗ: ποιοι δικαιούνται επιστροφή

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει εντός του μηνός την επιστροφή των 12 εκ. ευρώ που πήρε κατά λάθος από 60.000 φορολογούμενους, οι οποίοι δεν ήταν υπόχρεοι για την καταβολή του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών(ΕΕΤΗΔΕ) του 2011.

\r\n

\r\n

Το ποσό έπρεπε να είχε επιστραφεί από το 2012 αλλά το υπουργείο απεφάνθη ότι χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση για την επιστροφή των ποσών που «αχρεωστήτως» εισέπραξε η Δ.Ε.Η.

\r\n

\r\n

\r\n

Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι το χαράτσι ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) του 2011 πρέπει να επιστραφεί σε φορολογούμενους λόγω λανθασμένου υπολογισμού του αλλά δεν θα συμψηφίζεται με το χαράτσι του 2012 και θα επιστρέφεται μόνο μέσω των εφοριών.

\r\n

\r\n

Τα λάθη εντοπίστηκαν είτε στα τετραγωνικά είτε στις τιμές ζώνης των δήμων και σε πολλούς καταναλωτές ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. είχε προσαυξηθεί έως και 500 ευρώ λόγω των λαθών.

\r\n

\r\n

Λάθη όμως υπήρξαν και όσον αφορά τα υπόχρεα πρόσωπα και για το λόγο αυτό το υπουργείο διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στο φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

\r\n

\r\n

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Εν συνεχεία η εφορία διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts