Δώρο στους τραπεζίτες από την τρόικα

Βαθιά κεφαλαιακή ανάσα, και μάλιστα με τις «ευλογίες» της τρόικας, παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες ύστερα από την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής ετήσιου τόκου ύψους 10% στο Ελληνικό Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές, στην περίπτωση όπου δεν εμφανίσουν προς διανομή κέρδη.

\r\nΤο νέο μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην απαιτήσει από τις τράπεζες την καταβολή μερίσματος επί των προνομιούχων μετοχών, αν δεν εμφανίζουν προς διανομή κέρδη. Θέτει μάλιστα την ασφαλιστική δικλίδα ότι για την καταβολή μερίσματος στις προνομιούχες απαιτείται η προηγούμενη συγκατάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να συνομολογήσει ότι μια τέτοια κίνηση δεν επηρεάζει τη διατήρηση επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων.\r\n\r\nΜπες στο Νο1 website ασφαλίσεων και βγες κερδισμένος!\r\n\r\nΤο μνημόνιο διευκρινίζει ότι οι τράπεζες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τόκου για τις προνομιούχες ακόμη και όταν εμφανίσουν έκτακτα κέρδη, είτε αυτά προέρχονται από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είτε από εξαγορές (αρνητικό goodwill).\r\n\r\nΠρόκειται για όρο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς εξασφαλίζει ότι οι προνομιούχες μετοχές θα συνεχίσουν να λογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.\r\n\r\nΣύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται να παραταθεί κατά πενταετία η διάρκεια των προνομιούχων μετοχών και να μετατεθεί η λήξη τους για το 2019, όταν, δηλαδή, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.\r\n\r\nΜόνο οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 4 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο περίπου 2% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε μιας.\r\n

Ειδικότερα, η Εθνική διαθέτει προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 750 εκατ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ και η Alpha προνομιούχες ονομαστικής αξίας 940 εκατ. ευρώ.

\r\n

 Πηγή: axiaplus

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts