«Συναγερμός» για την πολιομυελίτιδα – Προληπτικά μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα

Η παρουσία ενός άγριου πολιοϊού στις εναπομείνασες τρεις ενδημικές, για την πολιομυελίτιδα, χώρες και οι επιδημίες σε άλλα κράτη, όπως η πρόσφατη συρροή κρουσμάτων οξείας χαλαρής παράλυσης στη Συρία, αποτελούν, πλέον, συνεχή απειλή εισαγωγής και μετάδοσης του άγριου πολιοϊού σε χώρες της ΕΕ, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.\r\n\r\nΓι αυτόν τον λόγο κρίθηκε αναγκαίο ένα σχέδιο δράσης για τη διατήρηση της χώρας μας «ελεύθερης από πολιομυελίτιδα» το οποίο ανακοίνωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, παρότι η ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιστοποιήθηκε «ελεύθερη πολιομυελίτιδας» το 2002.\r\n\r\nΤο σχέδιο συνίσταται σε τρεις δέσμες ενεργειών:\r\n

    \r\n

  1. Ενέργειες για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της πολιομυελίτιδας.
  2. \r\n

  3. Ενέργειες για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας εργαστηριακής επιτήρησης (επιτήρηση οξείας χαλαρής παράλυσης) για την ταχεία ανίχνευση οποιασδήποτε εισαγωγής άγριου ιού πολιομυελίτιδας ή κυκλοφορίας ιού πολιομυελίτιδας από εμβόλιο.
  4. \r\n

  5. Ενέργειες που θα εφαρμόζονται στην περίπτωση ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού και εκπόνηση σχεδίου ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο.
  6. \r\n

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts