Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
life

Απίστευτο: Πόσες θερμίδες έχει ένα σουβλάκι και πόσες μια χωριάτικη σαλάτα

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα και μόνο είδος φαγητού για να το αναδείξουμε ως το “εθνικό” μας “fast food”, τότε το σουβλάκι θα έβγαινε πρώτο παμψηφεί.

Απίστευτο: Πόσες θερμίδες έχει ένα σουβλάκι και πόσες μια χωριάτικη σαλάτα

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα και μόνο είδος φαγητού για να το αναδείξουμε ως το “εθνικό” μας “fast food”, τότε το σουβλάκι θα έβγαινε πρώτο παμψηφεί. Επίσης, αν διαλέγαμε ένα είδος “εθνικής” σαλάτας, τότε αυτή θα ήταν η χωριάτικη.

Τι γίνεται λοιπόν όταν σουβλάκι και χωριάτικη σαλάτα συγκρούονται με διατροφικούς όρους; Ο διατροφολόγος Leslie Barrie από το Health.com κάνει τον… διαιτητή και βγάζει νικητή.

– Το σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι έχει περίπου 760 θερμίδες με 47γρ λιπαρών (17γρ κορεσμένων λιπαρών), 3γρ ίνες και 54γρ υδατάνθρακες.

– Η χωριάτικη έχει περίπου 460 θερμίδες με 28γρ λιπαρών (7γρ κορεσμένων λιπαρών), 5γρ ίνες και 18γρ υδατάνθρακες.

Από εκεί και πέρα, ο Barrie υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν η χωριάτικη έχει πολλά λιπαρά από τη φέτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι ως επί το πλείστον καλά λιπαρά και το γεύμα συνολικά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι ένα σουβλάκι με γύρο.

Το κυριότερο διατροφικό μειονέκτημα του “πιτόγυρου” δεν είναι η πίτα ή το τζατζίκι. Είναι το ίδιο το κρέας. Είτε είναι χοιρινός, είτε όχι, ο γύρος έχει πάρα πολλά λιπαρά ανά 100γρ. Και αυτά τα λιπαρά δεν είναι “καλά” λιπαρά.
Επιπλέον, η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να “υπερηφανεύεται” για περισσότερες φυτικές ίνες από τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, που έχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες Α και C.

Τελικός νικητής λοιπόν είναι η χωριάτικη. Αλλά προσοχή: Αν μαζί με την χωριάτικη καταναλώσετε και 2-3 φέτες ψωμί (…κλασική ελληνική συνήθεια…) τότε η σύγκριση ακυρώνεται!

Επίσης, αν το σουβλάκι σας έχει αλάδωτη πίτα, καθαρό από λίπη κρέας (όσο είναι δυνατόν) και καθόλου σάλτσες κλπ, τότε συνολικά είναι ένα πλήρες γεύμα χωρίς τόσες πολλές θερμίδες.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY