Το κόστος τροφίμων επηρεάζει τη δίαιτα που ακολουθούμε

Οι διατροφικές συνήθειες και κατ΄επέκταση η διατροφή που ακολουθεί καθένας από εμάς μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. \r\n\r\nΟ οικονομικός παράγοντας και το κόστος των τροφίμων, ειδικά στην εποχή που διανύουμε είναι όμως ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες.\r\n\r\nΠληθώρα ερευνών έχουν επανειλημμένα δείξει ότι το υψηλό κόστος των υγιεινών τροφίμων (τροφές με υψηλή διατροφική αξία, όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά) αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.\r\n\r\nΗ δυσθρεψία είναι συχνό φαινόμενο στα φτωχά νοικοκυριά, που αδυνατούν να αντέξουν το κόστος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων.\r\n\r\nΈρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι τόσο οι ενήλικες, όσο και οι έφηβοι που ανήκουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, τείνουν να ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και κρέας.\r\n\r\nΜια τέτοια διατροφή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της ζωής τους.\r\n\r\nΣε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το RAND, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπονεί έρευνες με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι η μείωση των τιμών των υγιεινών τροφίμων που πωλούνται στα σουπερμάρκετ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης των λιγότερο θρεπτικών τροφίμων (τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία όπως π.χ. τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και αλάτι, τα επεξεργασμένα προϊόντα, τα προπαρασκευασμένα γεύματα και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά).\r\n\r\nΣυγκεκριμένα, με μια μείωση της τάξης του 25% στις τιμές των υγιεινών τροφίμων (που περιελάμβανε τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών) επήλθε 9,3% αύξηση του λόγου των υγιεινών τροφών προς το σύνολο των αγορασθέντων προϊόντων και μειώθηκε αντίστοιχα κατά 7,2% ο λόγος των τροφών με φτωχή διατροφική αξία προς τον συνολικό αριθμό των αγορών.\r\n\r\nΕπιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες που απάντησαν ότι αύξησαν την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών κατά μισή μερίδα ημερησίως απάντησαν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν φαστ-φουντ, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή/και αλάτι, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και τηγανιτά φαγητά.\r\n\r\nΤα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτελούν μια καλή απόδειξη ότι μια πιθανή μείωση στις τιμές των τροφών με υψηλή διατροφική αξία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για τη βελτίωση της διατροφής και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, που θα συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης της παχυσαρκίας και των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.\r\n\r\nΠηγή: mednutrition.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts