Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου!

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι από 10 χώρες συμμετείχαν σε μελέτη που έγινε τα τελευταία 13 χρόνια και αναδεικνύει τους κινδύνους από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου.\r\n\r\nΚλείστε ραντεβού με τον ιατρό σας anytime!\r\n\r\nΤα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον, τα χάρμπουγκερ και τα άλλα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και έρευνες επιστήμονες.\r\n\r\nΟι ερευνητές συμπέραναν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τέτοιου είδους κρέατα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και, τελικά, πρόωρο θάνατο.\r\n\r\nΕκτιμάται πως αιτία μπορεί να είναι το αλάτι και οι άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή και τη συντήρηση των επεξεργασμένων κρεάτων. Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε τέτοια κρέατα, τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ασκούνται λιγότερο σωματικά και γενικότερα να έχουν συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους.\r\n\r\nΗ ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (δηλαδή περίπου δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον) είχαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Συνολικά, όσο διήρκεσε η έρευνα, πέθαναν περίπου ένας στους 17 ανθρώπους του δείγματος, οι 10.000 από καρκίνο και οι 5.500 από καρδιά.\r\n\r\nΑν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν το πολύ 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα, το 3% των πρόωρων θανάτων θα είχαν αποφευχθεί. Από την άλλη, λίγη κατανάλωση κόκκινου κρέατος χρειάζεται, επειδή περιέχει βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο.\r\nΓια να πάρει ένας άνθρωπος τις αναγκαίες πρωτεϊνες, υπάρχουν διάφορες άλλες πηγές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια κ.α.\r\n\r\nΕπικεφαλής της έρευνες ήταν η καθηγήτρια Σαμπίν Ρόρμαν του πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος (καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ), η βιοπαθολόγος-διατροφολόγος Αντωνία Τριχοπούλου και η Ανδρονίκη Νάσκα (επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών).

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts