Τα μικρά πιθηκάκια θα είναι εκεί…

Αγκαλιές, χάδια και σεξουαλική επαφή. Αυτά τα… όπλα επιστρατεύουν ήδη από πολύ μικρή ηλικία οι πίθηκοι για να παρηγορήσουν τους λυπημένους φίλους τους ή άλλα μέλη της αγέλης που έχουν χάσει κάποιο κοντινό τους συγγενή.\r\n\r\n

\r\n

\r\n

Ήταν γνωστό ότι οι πίθηκοι αναπτύσσουν συμπάθεια για άλλους εκπροσώπους του είδους. Όμως για πρώτη φορά η Δρ Zanna Clay, του Emory University της Ατλάντα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε μέσω των παρατηρήσεων της ότι οι πίθηκοι bonobo αναπτύσσουν τη συμπεριφορά αυτή από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η δυνατότητα να συμπάσχουμε και να συναισθανόμαστε τους άλλους απαιτεί ανώτερα επίπεδα γνωστικών διεργασιών που δεν έχουν ούτε οι άνθρωποι αλλά ούτε και τα ανώτερα θηλαστικά σε μικρές ηλικίες.

\r\n

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, όπως έδειξε η Δρ Clay. Ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα πιθηκάκια που μεγάλωσαν με τη μαμά τους παρηγορούν πιο συχνά, πιο συστηματικά και πιο πετυχημένα τους άλλους εν συγκρίσει με όσα πιθηκάκια μεγάλωσαν ορφανά.

\r\n

Τα μικρά bonobos πλησίαζαν άλλα πιθηκάκια αλλά και ενήλικους πίθηκους που ήταν λυπημένοι προσφέροντας τους αγκαλιές, χάδια, σωματική επαφή, σεξουαλικά παιχνίδια προκειμένου να τους κάνουν να αισθανθούν καλύτερα.

\r\n

\r\n

“Η σεξουαλική συμπεριφορά είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην παροχή ανακούφισης, παρηγοριάς και συμφιλίωσης” τονίζει η Δρ Clay.

\r\n

Ενώ στους χιμπαντζήδες παρατηρείται και ανταλλαγή φιλιών, κάτι που δεν ισχύει στους πιθήκους.

\r\n

Αντίστοιχα στις μαϊμούδες δεν παρατηρείται η συμπεριφορά παρηγοριάς κάτι που -σύμφωνα με τους ειδικούς- σημαίνει ότι τους λείπουν οι οξυμένες και εκλεπτυσμένες συναισθηματικές δεξιότητες αλλά και η ευφυΐα των πιθήκων.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts