Κινδυνεύουν τα λιοντάρια (χάρτης)

Ο βασιλιάς της αφρικανικής σαβάνας είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί οι άνθρωποι καταλαμβάνουν με πρωτοφανή ταχύτητα, τα τελευταία τμήματα της ηπείρου στα οποία επιβιώνει ακόμα η άγρια φύση, σύμφωνα με μια λεπτομερή μελέτη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.\r\n\r\nΗ πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση του αριθμού των λιονταριών (Panthera leo) μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι οι κάποτε ακμάζουσες σαβάνες της Αφρικής καταλαμβάνονται μαζικά από ανθρώπους, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στα άγρια ζώα. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στα λιοντάρια που ζουν σε αυτές τις σαβάνες: Ο αριθμός τους έχει πέσει στις 32.000, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που υπολογιζόταν πριν από 50 χρόνια.\r\n\r\n24.000 από τα λιοντάρια που ζουν στην Αφρικάνικη ήπειρο βρίσκονται κύριο λόγο σε 10 τοποθεσίες: Τέσσερις στην Ανατολική Αφρική και έξι στη Νότια Αφρική, όπως καθορίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. 6.000 από τα υπόλοιπα λιοντάρια βρίσκονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και αυτά είναι που απειλούνται πιο έντονα, με πολλές πρόσφατες τοπικές εξαφανίσεις ειδών, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως φαίνεται κι από τον ακόλουθο χάρτη\r\n\r\n\r\n\r\nΤα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία χρηματοδότησε το National Geographic Big Cats Initiative, επιβεβαιώνουν την δραστική απώλεια της αφρικανικής σαβάνας και τη σοβαρή μείωση του αριθμού των υπολοίπων λιονταριών, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χορηγιών του Big Cats Initiative (BCI), Τόμας Λόβετζοι, Καθηγητής Πανεπιστημίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και πρόεδρος βιοποικιλότητας του Κεντρου Χέινζ.\r\n\r\n«Άμεση και σημαντική δράση είναι απαραίτητη για να σώσει τους απειλούμενους πληθυσμούς λιονταριών στην Αφρική» τονίζει.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts