Η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

\r\n\r\nΤι σχέση μπορεί να έχει η αναιμία με την άνοια; Σύμφωνα με νέα έρευνα η σχέση είναι μάλλον μεγάλη, αφού όσοι παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτήν.\r\n\r\nΕπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από άνοια, πιθανόν λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο.\r\n\r\nΜε κάθε tablet δώρο αδιάβροχη θήκη και το best seller βιβλίο Inferno! Μόνο στο Public.gr!\r\n\r\nΌπως εξηγεί η δρ Kristine Yaffe από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνας, η αναιμία ίσως αποτελεί δείκτη κακής υγείας γενικά, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, που είναι αποτέλεσμα της αναιμίας, ίσως είναι αυτά που παίζουν ρόλο στη συγκεκριμένη σχέση.\r\n\r\n«Η μείωση του οξυγόνου στον εγκέφαλο κάνει πιο αδύναμη τη μνήμη και τις ικανότητες της σκέψης, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη βλάβη που προκαλείται στους νευρώνες», είπε.\r\n\r\nΣτην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 2.500 άτομα ηλικίας από 70 έως 79 ετών, ενώ κατά την έναρξή της τα 393 παρουσίαζαν αναιμία.\r\n\r\nΣύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο κίνδυνος που διέτρεχαν τα άτομα αυτά να προσβληθούν από άνοια είναι μεγαλύτερος κατά 41%. Ωστόσο, μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της διατροφής και συγκεκριμένα με την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.\r\n\r\nΣτις τροφές αυτές ανήκουν οι ξηροί καρποί, το συκώτι, το σπανάκι, οι φακές.\r\n\r\nΤα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology.\r\n\r\n

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts