Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα

Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής περίθαλψης στη  χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. \r\n\r\nΜετά το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, με το οποίο μειώνονται κατά 5% έως 10% οι τιμές στην πλειοψηφία των σκευασμάτων, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί και τη θετική λίστα φαρμάκων, το δεύτερο δραστικό μνημονιακό μέτρο, που θα οδηγήσει μεν σε εξοικονόμηση 210 εκατ ευρώ τον χρόνο αλλά αναμένεται να μετακυλίσει σημαντικό κόστος της θεραπείας στους ασφαλισμένους.

\r\n

\r\n

Η θετική λίστα  θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αποζημίωση θα ορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς που θα ισχύει όμως όχι για το συγκεκριμένο κάθε φορά σκεύασμα όπως γίνεται τώρα, αλλά για την ευρεία θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το φάρμακο, πχ πραζόλες, στατίνες, σαρτάνες κοκ.

\r\n

\r\n

Αν η τιμή του φαρμάκου που πρέπει να πάρει  ο ασθενής συμπίπτει με την  τιμή αποζημίωσης, τότε ο ασθενής  θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του. Όταν η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής καθώς και το 50% της διαφοράς με  τη λιανική –το άλλο 50% θα το πληρώνει το ταμείο του.

\r\n

\r\n

Στην πράξη  αυτό θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους  σε επιλογές φαρμάκων με κριτήριο το χαμηλό κόστος, δηλαδή θα επιλέγουν τα φάρμακα που αποζημιώνονται και όχι απαραίτητα τα φάρμακα που θα τους συστήσει ο γιατρός ή αυτά που πιθανόν λάμβαναν μέχρι τώρα, εφόσον σε αυτά αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής τους.

\r\n

\r\n

Ο αναπληρωτής  υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, εκτιμά ότι το νέο σύστημα των ασφαλιστικών τιμών θα οδηγήσει σε μείωση των  φαρμάκων γιατί θα πιεσθούν οι φαρμακοβιομηχανίες να κατεβάσουν από μόνες τους τις  τιμές των προϊόντων τους ώστε αυτά να σημειώνουν τις πωλήσεις που είχαν.\r\n\r\n«Τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, αποζημιώνουν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι ό,τι κινείται και ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά» επισήμανε άλλωστε ο υπουργός πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή, επιμένοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα έχει θετική λίστα η οποία θα βάλει πραγματικά τάξη στο σύστημα.

\r\n

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts