Σήμερα η λαμπρή δημόσια τελετή της ορκωμοσίας Ομπάμα

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται τη Δευτέρα στο κέντρο της Ουάσιγκτον, για την λαμπρή τελετή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα ξεκινήσει επίσημα τη δεύτερη προεδρική θητεία στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.\r\n\r\nΟ όρκος θα δοθεί λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου.

\r\n

\r\n

Η κορύφωση θα σημειωθεί λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον (1700 GMT), όταν ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, για να αποδώσει τον προεδρικό όρκο.

\r\n

\r\n

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο αμερικανός πρόεδρος.

\r\n

\r\n

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση», την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: “Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας”.

\r\n

\r\n

Η πρώτη τελετή, ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, έγινε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου την Κυριακή το μεσημέρι,σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.

\r\n

\r\n

\r\n

Βάζοντας το ένα χέρι πάνω στην οικογενειακή Βίβλο, την οποία κρατούσε η σύζυγός του, Μισέλ, ο Ομπάμα ορκίστηκε ότι «θα εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ και θα διαφυλάξει, θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα» της χώρας.

\r\n

\r\n

Η σύζυγός του τον επιβράβευσε με ένα θερμό φιλί, ενώ η μικρότερή του κόρη του είπε «Είμαι χαρούμενη που τα κατάφερες».

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n\r\n\r\nΠηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts