Προ των πυλών ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία – Μέρκελ: «Η πολιτική μας δεν αλλάζει»

Την πρώτη διερευνητική επαφή με τους Σοσιαλδημοκράτες για το ενδεχόμενο να υπάρχει συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης είχε ήδη η Άνγκελα Μέρκελ, θριαμβεύτρια των εκλογών της Γερμανίας.

\r\n

Την έναρξη των επαφών με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε η ίδια η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

\r\n

Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται πως είναι η πρώτη επιλογή της Μέρκελ, αλλά η καγκελάριος δεν απέκλεισε να μιλήσει και με τους Πράσινους. Στους οποίους όμως χθες έκλεισε την πόρτα, όταν είπε ότι δε θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

\r\n

«Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι θα εφαρμόσουμε την εντολή αυτή», είπε η Μέρκελ. «Είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μου είπε ότι το SPD πρέπει να πραγματοποιήσει πρώτα μια σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας την Παρασκευή», πρόσθεσε.

\r\n

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ξέχασε να στείλει ξανά το μήνυμά προς… Νότο. Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία αποτέλεσε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να επιμείνει στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων για να γίνει πιο ανταγωνιστική, είπε και διαβεβαίωσε ότι «η CDU και η CSU συνεργάζονται στενά… είχα ορισμένες πολύ εντατικές συζητήσεις με τον Χορστ Ζεεχόφερ (σ.σ. τον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας)», ανέφερε.

\r\n

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη γερμανική πολιτική έναντι της ευρωζώνης στη διάρκεια της θητείας της. Και γιατί να αλλάξει άλλωστε όταν με αυτή την πολιτική οδήγησε το κόμμα της στην καλύτερη εκλογική παρουσία του από το 1990 και σε άνοδο των ποσοστών του κατά 8,5% σε σχέση με το 2009.

\r\n

Η εντολή των ψηφοφόρων είναι να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το συμφέρον της Γερμανίας στην πολιτική που ασκούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, και επίσης είναι μια εντολή για μια ενωμένη Ευρώπη. Η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε.

\r\n

Η Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται «ενωμένη». «Είναι μια από τις επιτυχίες μου το ότι εξασφαλίσαμε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή διπλωματία να έχει μία φωνή όσον αφορά τη Συρία. Το θεώρησα καθήκον μου να εξασφαλίσω ότι οι 28 έχουν κοινή άποψη».

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts