Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνεται η «ασφυξία» στην αγορά της Κύπρου

Με την Λαϊκή να αποτελεί πλέον παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας.

Εντείνεται η «ασφυξία» στην αγορά της Κύπρου
Με την Λαϊκή να αποτελεί πλέον παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας.\r\nΤα καλύτερα εστιατόρια στο πιάτο σου με έκπτωση έως 50%!\r\n\r\nΈνα είναι το δεδομένο. Ο τραπεζικός τομέας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό.\r\n\r\nΑπό τα περίπου 40 των ξένων καταθέσεων κάποιοι υπολογίζουν ότι άμεσα θα φύγουν προς το εξωτερικό τα 10 δισ. το 1/4 δηλαδή.\r\n\r\nΈτσι με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ήδη στο καναβάτσο και με το φόβο πλήρους διάλυσης του τραπεζικού τομέα λήφθηκε η απόφαση να μην ανοίξουν οι τράπεζες για ακόμη δύο ημέρες.\r\n\r\nΌλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα αλλά και αύριο.\r\n\r\nΑυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα των υποκαταστημάτων την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και πάλι παραμένει άγνωστο το υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα.\r\n\r\nΕάν και πάλι θα υπάρχει όριο αναλήψεων και εάν θα υπάρξει πάγωμα μεταφοράς των τραπεζικών κεφαλαίων.\r\n\r\nΚαι τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί δεδομένα.\r\n\r\nΉδη όμως στην Κύπρο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.\r\n\r\nΣταδιακά το όριο αναλήψεων έπεσε από τα 500 στα 260 ευρώ και ύστερα από το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν την έναρξη του eurogroup στα 100 ευρώ.\r\n\r\nΤα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να κρατήσουν 3 ή ακόμη και έξι μήνες.\r\n\r\nΚανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το όριο αναλήψεων, αλλά και το πλαφόν στις κινήσεις λογαριασμών.\r\n\r\nΠαρά τις αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που διαπιστώνει ασφυξία στην αγορά η απόφαση πάρθηκε υπό την πίεση και την ΕΚΤ ώστε πριν το άνοιγμα των τραπεζών να έχει διασφαλιστεί η ρευστότητα.\r\n\r\nΜέσα σε όλα αυτά δεν έχει υπάρξει και καμία ανακοίνωση σε σχέση με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το πότε αυτά θα ανοίξουν.\r\n\r\n\r\nΔυσαρέσκεια Αναστασιάδη με την καθυστέρηση στο άνοιγμα των τραπεζών 

\r\n

\r\n

\r\n
Τη χαριστική βολή στην ψυχορραγούσα αγορά έδωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Π. Δημητριάδης, ο οποίο με διάταγμα του ανακοίνωσε ότι σήμερα θα λειτουργούσαν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλην της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής. Ο κ. Δημητριάδης κλήθηκε εσπευσμένα στο Προεδρικό Μέγαρο και του έγιναν συστάσεις για αποφυγή πρωτοβουλιών χωρίς προσυνεννόηση και συμφωνία με τη κυβέρνηση. Ακολούθησε αμέσως άλλη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

\r\n

\r\n

“Για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤΚ, όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 περιλαμβανομένης».

\r\n

\r\n

Αυτή η σύγχυση που δημιουργήθηκε εξανέμισε κάθε ίχνος αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, το οποίο είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει να επιβιώσει. Οι σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ιδιαιτέρως τετταμένες και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο “Π.Θ” ο κ. Αναστασιάδης θα ευνοούσε παραίτηση του κ. Δημητριάδη, ο οποίος δεν μπορεί να παυθεί λόγω της ανεξαρτησίας του θεσμού. Ο κ. Δημητριάδης είναι επιλογή τουθ τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

\r\n

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY