«Μετακομίζει» 90 μ. προς τη θάλασσα η Παραλιακή

Διαφορετική εικόνα θα αποκτήσει σύντομα ο Φαληρικός Ορμος, με την ανάπλαση που αφορά έκταση 600 στρεμμάτων. Ο διαγωνισμός αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο 2014, ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά.\r\n\r\nΤο πλάνο προβλέπει τη δημιουργία πέντε διακριτών θεματικών ζωνών, που τις χωρίζουν τέσσερις πεζόδρομοι οι οποίοι θα «μπαίνουν» στη θάλασσα ως προβλήτες, σύμφωνα με την «Ημερησία». Η Ποσειδώνος θα μετατοπιστεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα και στη θέση της θα δημιουργηθούν δύο ξηρά κανάλια ως αντιπλημμυρικά έργα. Και όλα αυτά θα συνδεθούν με το Πολιτιστικό Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.\r\n\r\nΗ υλοποίηση του έργου των 230 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και περίπου 70 θέσεις άμεσης απασχόλησης κατά τη λειτουργία. Η χρηματοδότησή του θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020 του ΥΠΕΚΑ (110 εκατ. ευρώ), από το ΥΠΟΜΕΔΙ (80 εκατ.) και από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (40 εκατ. Ευρώ).\r\n\r\nΤο σχέδιο προβλέπει:\r\n

  \r\n

 • ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
 • \r\n

 • αποκατάσταση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικώς των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
 • \r\n

 • αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής
 • \r\n

 • λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης του Παλαιού Φαλήρου με το Πάρκο Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα ολυμπιακά έργα στο φαληρικό μέτωπο, από τον Ιλισό έως το Δέλτα.
 • \r\n

 • εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Το τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, με μήκος περίπου 1.000 μ., μετατοπίζεται μέχρι 90 μέτρα προς τη θάλασσα, χαμηλώνει και καλύπτεται σε δύο θέσεις, πλάτους περίπου 300 μ. η καθεμιά, οι οποίες μαζί με πρόσθετες εγκάρσιες γεφυρώσεις ενοποιούν απρόσκοπτα τον αστικό χώρο με το παραλιακό μέτωπο.
 • \r\n

 • πράσινες «κοιλάδες» ως αντιπλημμυρικά έργα. Στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου που μετατίθεται, υλοποιούνται δύο φυσικές «κοιλάδες» πρασίνου, βατές από πεζούς, μία στο Μοσχάτο και μία στην Καλλιθέα. Αυτές οι ήπιες εδαφικές πτυχώσεις θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ όλο τον άλλο καιρό θα αποτελούν πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα.
 • \r\n

 • υποστηρικτικά έργα. Για την άρδευση του εκτεταμένου νέου πρασίνου, δημιουργείται το Κέντρο Ανάκτησης Νερού Ελαιώνα, με τροφοδοσία από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό. Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 1.200 m3/ημέρα και το παραγόμενο ανακτημένο νερό θα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις απαιτήσεις για απεριόριστη άρδευση τόσο στο μητροπολιτικό πάρκο όσο και σε μέρος του Πάρκου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ). Στα υποστηρικτικά έργα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την ανανέωση των στάσιμων νερών στον Κηφισό και στον Ιλισό, καθώς και μονάδα διαχείρισης για την αξιοποίηση των πράσινων αποβλήτων από τη συντήρηση του πάρκου.
 • \r\n

\r\n

Πηγή: iefimerida

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts