Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας για ΕΡΤ και ΦΠΑ

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία το κρίσιμο τετ-α-τετ που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της Τρόικα, στις 3 μετά το μεσημέρι. \r\n\r\nΘα δώσουν μάχη για να αποσπάσουν την έγκριση της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% το 13%, έστω και πιλοτικά.\r\n\r\nΕνδέχεται πάντως η μείωση να αφορά κυρίως στα τουριστικά πακέτα όπου συμπεριλαμβάνεται και διατροφή και, δευτερευόντως μόνο, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες.

\r\n

\r\n

Η σύσκεψη Στουρνάρα με την Τρόικα γίνεται υπό τη σκιά των πολιτικών εξελίξεων που προκαλούν οι χειρισμοί για το μέλλον της ΕΡΤ.\r\n\r\nΩστόσο σε αυτήν ενδέχεται να λυθεί και το  «μυστήριο» του νέου φόρου ακινήτων που θα πληρώσουν από το 2014 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθούν δύο βασικά θέματα:

\r\n

\r\n

α) οι εξελίξεις στην ΕΡΤ και τα νέα συστήματα που, “πιλοτικά”, εφαρμόζει η κυβέρνηση σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για μαζικές απολύσεις –όχι επίορκων κατ’ ανάγκη-  νέες προσλήψεις και … επαναπροσλήψεις υπαλλήλων.\r\n\r\nΣτελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβαν άλλωστε την απογοήτευσή τους επειδή, όπως έλεγαν, η κυβέρνηση κατέφυγε στη λύση αυτή επειδή “δεν προλάβαινε” έως τέλος Ιουνίου να απολύσει 2.000 ανεπαρκείς και επίορκους από το δημόσιο, που είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του Ιουνίου.\r\n\r\nΑντί αυτής της διαδικασίας, επελέγη ο «αιφνίδιος θάνατος» της ΕΡΤ.

\r\n

\r\n

β) το «παζάρι» για τους φόρους  ακινήτων. Παρότι τις τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν και ξαναγράφουν κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, η αρμόδια διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον φόρο ακινήτων ακόμα δεν έχει λάβει τις προτάσεις για να τις εξετάσει και να αποφασίσει τι και πώς θα ισχύσει το 2014. Αντιθέτως η Τρόικα έχει ενημερωθεί ήδη από τη Δευτέρα και ενδέχεται να απαντήσει σήμερα για το ποια σενάρια προκρίνει, ώστε επ’ αυτών να κληθούν να πάρουν θέση –πρωθύστερα όμως- και τα μέλη της διακομματικής.

\r\n

\r\n

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, υπουργείο Οικονομικών και Τρόικα  επεξεργάζονται  λύσεις χωρίς αφορολόγητο, στη λογική να πληρώνουν «όλοι έστω και από λίγα», για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων-ΕΦΑ που θα επιβληθεί το 2014.

\r\n

\r\n

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως με τα λύση να μπει «λουκέτο» στην ΕΡΤ, κέρδισαν χρόνο και απέφυγαν τυχόν έξτρα πίεση για τη λήψη άλλων πρόσθετων μέτρων, λόγω της αδυναμίας που προέκυψε σε αυτό το τρίμηνο για την είσπραξη εσόδων έως 1 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts