Κανονικά ξεκινούν αύριο οι Πανελλαδικές

Κανονικά, όπως όλα δείχνουν, ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των μαθητών στα Λύκεια όλης της χώρας, μετά και την μεταμεσονύκτια ανατροπή που επήλθε στη σκληρή συνδικαλιστική στάση των εκπροσώπων των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης.

\r\n

\r\n

Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών, η οποία ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά κυρίως η ισχυρή κοινωνική πίεση που δέχθηκαν, καθώς και η πολιτική απομόνωση της ΟΛΜΕ, που δεν είχε συμμάχους στην εκβιαστική κινητοποίηση που ήθελε να ξεκινήσει, ενώ μέσω των Εξετάσεων, υποχρέωσαν τους καθηγητές σε αναδίπλωση.

\r\n

\r\n

Έτσι, παρά την αρχική υπερψήφιση της πρότασης για απεργία από την συντριπτική πλειονότητα – 78 «ναι», 4 «όχι» και 3 λευκά- των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, που συνεδρίασαν χθες για περισσότερες από 12 ώρες στην Αθήνα, η διοίκηση της ΟΛΜΕ επανήλθε με νέα πρόταση, καλώντας το συνδικαλιστικό σώμα να αποφανθεί εάν, με δεδομένη την επιστράτευση, υφίστανται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

\r\n

\r\n

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, το «ναυάγιο» των σχεδίων να πεισθούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν αύριο γενική απεργία για να μην ξεκινήσουν οι εξετάσεις, αλλά και η συνειδητοποίηση από τους περισσότερους συνδικαλιστές ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση που να καλεί σε απειθαρχία απέναντι στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

\r\n

\r\n

Η νέα αυτή πρόταση της διοίκησης της ΟΛΜΕ, προβλημάτισε έντονα τους εκπροσώπους των καθηγητών και στην ψηφοφορία που επακολούθησε οι περισσότεροι (57) προτίμησαν το λευκό, καθώς, όπως ειπώθηκε, δεν είχαν εξουσιοδότηση από τις τοπικές συνελεύσεις για να λάβουν θέση σε ένα τέτοιο ζήτημα.

\r\n

\r\n

Την άποψη ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την απεργία και άρα πρέπει να αγνοηθεί η απόφαση για την επιστράτευση υποστήριξαν μόνον 18 πρόεδροι ΕΛΜΕ, κυρίως προσκείμενοι στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ άλλοι εννέα ψήφισαν ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ισχύσει η προκηρυχθείσα κινητοποίηση.

\r\n

\r\n

Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ διεκόπη μετά τα μεσάνυκτα για να συνεχιστεί σήμερα, αλλά το κλίμα που επικράτησε και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ έδειξαν ότι η πιθανότερη εξέλιξη είναι πως η απόφαση για απεργία οδεύει προς αναστολή.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts