Για σύσταση καρτέλ ελέγχονται οι εργολάβοι

Φύλλο και φτερό όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες 7ης τάξης (Άκτωρα, J&P ΄Άβαξ, Τέρνα, Ιντρακάτ, Μοχλό κ.α) αλλά και έλεγχο σε 12 μεγάλα έργα μεταξύ των οποίων το μετρό Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά χθες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο έλεγχος επεκτάθηκε στα δύο σωματεία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ. \r\n\r\nΣύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, η έρευνα πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτα αλλά στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεγάλες συμβάσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας όπως έργα μετρό, σιδηροδρομικά έργα, έργα οδοποιίας, λιμάνια και αεροδρόμια.

\r\n

\r\n

Toν έλεγχο διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με στόχο δημοπρασίες δημοσίων έργων, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης οδικών αξόνων, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων αλλά και συγκοινωνιακά έργα.

\r\n

\r\n

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τον έλεγχο των κλιμακίων τα μέλη της επιτροπής άνοιξαν… συρτάρια και ντουλάπες, ζήτησαν συμφωνητικά και πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων, έψαξαν στα λογιστήρια και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με στόχο να εξακριβώσουν εάν τηρούνται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και το άρθρο 101 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ.

\r\n

\r\n

Ενδεικτικά τα έργα που διερευνούνται από την επιτροπή είναι: σταθμός σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο –Ροδοδάφνη, Ροδοδάφνη-Σήραγγα Παναγοπούλου, Σήραγγα Καλλιδρόμου, Τιθορέα-Δομοκός, έξι εργολαβίες της Εγνατίας Οδού (Δερβένι-Σέρρες –Προμαχώνας, Κορομηλιά –Κρυσταλλοπηγή, Φλώρινα-Νίκης, Παναγιά-Γρεβενά, Κόμβος Σελλών –Σήραγγα Μετσόβου κ.α), το μετρό Θεσσαλονίκης και ο νέος λιμένας Πατρών. Για πολλά εξ αυτών, όπως τα έργα του ΟΣΕ έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι ενώ πρόσφατη είναι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Άκτωρα και της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή σήραγγας στη Βοιωτία και στη διαδρομή Δομοκός – Λιανοκλάδι.

\r\n

\r\n

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας το εν λόγω έργο παρέμεινε ημιτελές, ενώ συνεχώς χρηματοδοτούνταν με στόχο την ολοκλήρωσή του.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts