Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστιο κύμα μεταναστευσης Ελλήνων στη Γερμανία

Μεταξύ 2007 και 2011 ο αριθμός των μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 73% ενώ από την Ισπανία κατά 50%. Όμως μόλις ένας στους δύο Έλληνες και ένας στους τρεις Ισπανούς παρέμειναν στη Γερμανία για περισσότερο από έναν χρόνο.

Τεράστιο κύμα μεταναστευσης Ελλήνων στη Γερμανία

Μεταξύ 2007 και 2011 ο αριθμός των μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 73% ενώ από την Ισπανία κατά 50%. Όμως μόλις ένας στους δύο Έλληνες και ένας στους τρεις Ισπανούς παρέμειναν στη Γερμανία για περισσότερο από έναν χρόνο.

\r\nΌποιος αποφασίζει τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψει την πατρίδα του προκειμένου να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό, οδηγείται όλο και συχνότερα στη Γερμανία. Το 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία περίπου 300.000 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 30% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό προκύπτει από την έκθεση ‘προοπτικών για τη μετανάστευση’ του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.\r\n\r\nΠρος τις χώρες του ΟΟΣΑ μετανάστευσαν το 2011 συνολικά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, που αποδίδονται στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη, το ποσοστό της μετανάστευσης παρουσίασε και πάλι θετικό πρόσημο. Παρόμοια αναμένεται να είναι η εικόνα και το 2012.\r\n\r\nΑνάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, η Γερμανία βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών. Περισσότερους μετανάστες προσελκύουν μόνον οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, και αυτό παρά την κρίση.\r\n\r\n«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τις ευκαιρίες των μεταναστών για μια θέση εργασίας», είπε ο γγ. του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία κατά την παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες. «Η καταπολέμηση της υψηλής και μακρόχρονης ανεργίας των μεταναστών είναι μείζονος σημασίας».\r\n\r\nΤην ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ ένας στους δύο μετανάστες είναι άνεργος για περισσότερο από δώδεκα μήνες, στη Γερμανία το ποσοστό απασχόλησης των μεταναστών αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2012 κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.\r\n\r\nΓια τους ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε μόλις κατά 1,5%. Ο Τόμας Λίμπιγκ, από το τμήμα διεθνούς μετανάστευσης του ΟΟΣΑ, αποδίδει την εξέλιξη αυτή πρωτίστως στην αλλαγή της γερμανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η σημαντικότερη αλλαγή, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η εισαγωγή της λεγόμενης μπλε κάρτας.\r\n\r\nΣύμφωνα με την έκθεση, το κύμα της νέας μετανάστευσης από τις χώρες της κρίσης συνεχίστηκε και το 2012. Μεταξύ 2007 και 2011 ο αριθμός των μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 73% ενώ από την Ισπανία κατά 50%. Η στατιστική καταδεικνύει όμως ότι την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των νέων αυτών μεταναστών γυρίζουν και πάλι γρήγορα την πλάτη τους στη Γερμανία. Tα τελευταία χρόνια μόλις ένας στους δύο Έλληνες και ένας στους τρεις Ισπανούς παρέμειναν στη Γερμανία για περισσότερο από έναν χρόνο.\r\n\r\n«Το πρόβλημα δεν είναι το ενδιαφέρον για τη Γερμανία, το πρόβλημα είναι η γλώσσα», επισημαίνει ο Τόμας Λίμπιγκ. Οι περισσότεροι εργοδότες, σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούν καλές γνώσεις της γερμανικής. «Αυτό είναι πιο σημαντικό από το πτυχίο ή άλλες γνώσεις των ενδιαφερόμενων». Γι΄ αυτό το λόγο, όπως σημειώνει, θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY