Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε τον Σεπτέμβριο η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων

Τη γάγγραινα των αποζημιώσεων υπέρ των εργολάβων στα δημόσια έργα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέτοντας νέους κανόνες που θα απαλλάξουν το Δημόσιο από δυσβάστακτα βάρη και θα αποδώσουν ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν.

Ούτε τον Σεπτέμβριο η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων

Τη γάγγραινα των αποζημιώσεων υπέρ των εργολάβων στα δημόσια έργα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέτοντας νέους κανόνες που θα απαλλάξουν το Δημόσιο από δυσβάστακτα βάρη και θα αποδώσουν ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν.

\r\n

Η αρχή αναμένεται να γίνει εντός των ημερών, καθώς ο υπουργός έχει ζητήσει να δοθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα των έργων. Στόχος είναι να έχουν ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου και να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια.\r\n\r\nΜοναδικές προσφορές για τη νυχτερινή σας διασκέδαση!\r\n\r\nΣυνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη υποστηρίζουν ότι ο προγραμματισμός αφορά όλα τα δημόσια έργα, είναι φανερό όμως ότι η προσπάθεια έχει ιδιαίτερη σημασία πρωτίστως για τους αυτοκινητόδρομους που βάλτωσαν επί δυόμισι χρόνια, με το Δημόσιο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πετύχει την επανεκκίνησή τους, που αποδεικνύεται πρωταπριλιάτικο αστείο.\r\n\r\nΠρόκειται για σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την πορεία των έργων, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ σε claims (διεκδικήσεις εργολάβων).

\r\n

Συγχρόνως όμως μέσα από τον έλεγχο των έργων αποκτά ένα ισχυρό άλλοθι για να εξευμενίσει τις επικρίσεις που θα δεχτεί για την αύξηση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στους οδικούς άξονες, η οποία θεωρείται μονόδρομος προκειμένου να ολοκληρωθούν με ομαλό τρόπο.

\r\n

Η νέα ηγεσία του υπουργείου βάζει ως πρωταρχικό στόχο να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο αν τα χρήματα που δόθηκαν και θα δοθούν (άνω των 350 εκατ. ευρώ) για τους αυτοκινητόδρομους διατίθενται για τον σκοπό που εκταμιεύονται, δηλαδή για την επανεκκίνηση των έργων.

\r\n

«Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί στους αυτοκινητόδρομους που έχουν πάρει μέρος των αποζημιώσεων και να δουλέψουν όλοι με πειθαρχία και αυστηρότητα για να ανεβάσουν στροφές τα έργα», αναφέρουν από το επιτελείο του υπουργού και φέρνουν ως παράδειγμα τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, όπου για να μετατοπιστεί μία γραμμή του ΟΣΕ λίγων μέτρων χρειάστηκε να περάσει αδικαιολόγητα ένας χρόνος, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις στο έργο.

\r\n

Στο υπουργείο εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποδώσουν ευθύνες στις υπηρεσίες που καθυστερούν, όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και άλλες δημόσιες αρχές από τις οποίες εξαρτάται η πορεία υλοποίησης των οδικών αξόνων, επισημαίνουν όμως ότι σε ό,τι αφορά τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους οι ρυθμοί δεν θα εντατικοποιηθούν αν δεν κυρωθούν οι συμβάσεις από τη Βουλή.

\r\n

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, ο οποίος έχει επισκεφτεί όλους τους οδικούς άξονες τον τελευταίο μήνα και έχει σχηματίσει προσωπική εικόνα για κάθε έργο ξεχωριστά, κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τους πανηγυρισμούς του περασμένου Απριλίου, αλλά και από την υπεραισιοδοξία ότι τα έργα θα επανεκκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς τον Σεπτέμβριο.

\r\n

Για παράδειγμα, για το Μαλιακός – Κλειδί φέρεται να υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να εμφανίσει διπλάσιους ρυθμούς που υπολείπονται λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στον Μορέα που κατασκευάζει το Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα κρίνεται ότι οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που φρενάρουν την παράδοση του έργου, ενώ για την Ολυμπία Οδό οι εργασίες που γίνονται χαρακτηρίζονται από τον υπουργό υποτυπώδεις, αν και σε συνομιλητές του υποστηρίζει ότι έχουν γίνει κάποιες εργασίες που δεν φαίνονται, κυρίως στις σήραγγες.

\r\n

Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει και στην «κολλημένη» Ιόνια Οδό, η οποία μόλις πρόσφατα έλαβε το πράσινο φως από τις τράπεζες για να προχωρήσει στη συμφωνία με το Δημόσιο πριν από την κύρωση των αναθεωρημένων συμβάσεων από την Ε.Ε. και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

\r\n

Για την Ιόνια Οδό εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες πίστωση 25,8 εκατ. ευρώ (από 106,5 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο της αποζημίωσης). Δεν υπάρχει ακόμη σχετική έγκριση για τον Ε65 (έχει συμφωνηθεί το ποσό των 83,5 εκατ. ευρώ), αλλά όπως εκτιμούν από το υπουργείο και τις εταιρείες θα δοθεί σύντομα.

\r\n

Ωστόσο το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με όλα τα μέρη (Ε.Ε., τράπεζες) παραμένει ανοιχτό και συνεργάτες του υπουργού μιλούν για μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που αποφεύγουν να δεσμευτούν πότε θα τελειώσει.

\r\n

Η έγκριση της Κομισιόν -παρόλο που έχει δηλώσει την υποστήριξή της στα έργα- δεν έχει ακόμη δοθεί, καθώς απαιτείται το πράσινο φως από τέσσερις αρμόδιες Διευθύνσεις (Ανταγωνισμού, Εσωτερικής Αγοράς κ.ά.), ενώ ούτε οι συζητήσεις με τις τράπεζες έχουν οριστικοποιηθεί.

\r\n

Πληροφορίες από στελέχη των παραχωρησιούχων αναφέρουν ότι ο λόγος που οι συζητήσεις με τις τράπεζες έχουν καθυστερήσει είναι, μεταξύ άλλων, και οι εγγυήσεις που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να χρηματοδοτήσει με 650 εκατ. ευρώ τις συμβάσεις παραχώρησης.

\r\n

Η ΕΤΕπ έχει ζητήσει οι εγγυήσεις αυτές να δοθούν από τράπεζες με αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα (τουλάχιστον ΒΒΒ), γεγονός που αποκλείει αυτομάτως όλες τις ελληνικές, αλλά και σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου (π.χ. τις ισπανικές κ.ά.).

\r\n

Η λύση για την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου βρέθηκε μέσω των Vinci και Hochtief που συμμετέχουν στα έργα, καθώς συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα δέχτηκαν να καλύψουν τα 2/3 των εγγυήσεων, ενώ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, γίνονται συζητήσεις και με την Gredit Agricole που αν οριστικοποιηθούν θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, τουλάχιστον για τα δύο αυτά έργα.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY