Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα και όχι… νομοσχέδια ζητούν οι δανειστές

Τρόπους απεγκλωβισμού από την γραμμή «αντίστασης» στην Τρόικα αναζητά τώρα η κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποκαταστήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους δανειστές πριν το Γιούρογκρουπ της 14ης Νοεμβρίου. Βλέπει όμως ήδη τα πρώτα σχέδιά της να «καίγονται» πριν καν τα «προβάρει», λίγες μέρες πριν την επάνοδο της Τρόικα στην Αθήνα.

Μέτρα και όχι… νομοσχέδια ζητούν οι δανειστές

Τρόπους απεγκλωβισμού από την γραμμή «αντίστασης» στην Τρόικα αναζητά τώρα η κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποκαταστήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους δανειστές πριν το Γιούρογκρουπ της 14ης Νοεμβρίου. Βλέπει όμως ήδη τα πρώτα σχέδιά της να «καίγονται» πριν καν τα «προβάρει», λίγες μέρες πριν την επάνοδο της Τρόικα στην Αθήνα.\r\n\r\nΣτην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις λογικές σύγκρουσης με την Τρόικα, η κυβέρνηση συναντά πολλά εμπόδια:\r\n\r\n1.    Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να μην υπάρξει νέα αναβολή στην ημερομηνία επιστροφής της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα. Τοραντεβού έχει οριστεί για την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος πριν από το Eurogroup της 14ης Νοεβρίου.\r\n\r\nΓια να συμβεί αυτό πρέπει τουλάχιστον  να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, με βασικό «αγκάθι» την αναδιάρθρωση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.\r\n\r\n2.    Στο κενό κινδυνεύει να πέσει όμως η κυβερνητική προσπάθεια να κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού πριν επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα. Στο οικονομικό επιτελείο ήθελαν να έχουν λύσει το πρόβλημα με τα 500 εκατομμύρια που πρέπει να εξοικονομηθούν με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές όμως, οι εκπρόσωποι των ελεγκτών έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα αρκεστούν σε εξαγγελίες «συμμαζέματος»,  μέσω ενός νομοσχεδίου, ακόμα και αν αυτό κατατεθεί πριν την έλευσή τους. Αντιθέτως ζητούν δραστικά μέτρα «εδώ και τώρα» για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι,  παρά και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, το ζήτημα της περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων παραμένει ορθάνοιχτο.\r\n\r\n3.    Στην κυβέρνηση τρέμουν στην ιδέα της επιβολής των νέων μέτρων που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αν και επιχείρησαν να κλείσουν το θέμα με την ιδέα ενός «συμπληρωματικού προϋπολογισμού» εντός του 2014, αν χρειαστεί στην πορεία του έτους, ώστε να μη ληφθούν μέτρα προκαταβολικά τα μέτρα με την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή, και πάλι οι δανειστές δεν φαίνεται να πείθονται με νομοσχέδια αλλά ζητούν όλα τα μέτρα να προβλεφθούν και να εξειδικευτούν από τώρα.\r\n\r\nΣτην κυβέρνηση υποστηρίζουν πάντως ότι η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2014 δεν θα είναι μεγαλύτερη από 200-500 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την Τρόικα που επισημαίνει ότι θα φθάσει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.\r\n\r\nΌπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί να υιοθετήσει νέα μέτρα, αλλά επιζητά ένα συμβιβασμό υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ληφθούν «οριζόντια μέτρα».\r\n\r\nΣτα μέτρα που υποχρεώνεται να συζητά η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

\r\n

· Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500.000.000 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αποκρυσταλλώνονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.\r\n\r\n· Έσοδα 200.000.00 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, τα οποία προτείνεται να προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών. Παρόλα αυτά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι περιθώρια δεν υπάρχουν για νέες αυξήσεις στον καπνό και φοβούνται πως και το μέτρο θα αποτύχει, αλλά και θα ψάχνουν μετά για άλλα στη θέση του.\r\n\r\n· Kαθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου για να εξοικονομηθούν περίπου 100.000.000 ευρώ.\r\n\r\n· Πρόβλεψη εξοικνόμησης 100.000.000 ευρώ από τις διάφορες «λίστες» (Λαγκάρντ, εμβάσματα εξωτερικού, πλούσιοι φορολογούμενοι κλπ).\r\n\r\n· Νέος γύρος καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY