Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Η «βόμβα» του Παπούλια – Όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα

Με το στόμα ανοικτό έμειναν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στην Προεδρία της Δημοκρατίας όταν άκουσαν τον Κάρολο Παπούλια να τους λέει ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που κόβει πίτα!

Η «βόμβα» του Παπούλια – Όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα

Με το στόμα ανοικτό έμειναν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στην Προεδρία της Δημοκρατίας όταν άκουσαν τον Κάρολο Παπούλια να τους λέει ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που κόβει πίτα!\r\n\r\nΚι αυτό, γιατί η θητεία του Προέδρου λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο! Οπότε έγινε μεγάλο σούσουρο και ανάστατοι οι δημοσιογράφοι άρχισαν να μετρούν κουκιά για πρόωρες εκλογές και για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.\r\n\r\nΧαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος:\r\n\r\nΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: “Φέτος, είναι η τελευταία μου χρονιά και θέλω να σας ευχαριστήσω από βάθους καρδίας για την συνεργασία”\r\nΘα θυμάμαι πάντα τις αναμνήσει που εσείς μου δημιουργήσατε!”\r\n\r\nΑκούει την φασαρία ο διπλωματιός σύμβουλος του κ. Παπούλια και τον ενημερώνει. Ο κ. Παπούλιας πλησιάζει εκ νέου και λέει:\r\n\r\nΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Έτσι καχύποπτοι θα είστε πάντα; Θα το κόψετε;\r\n\r\nΔημοσιογράφοι: “Μα κύριε Πρόεδρε τα αφήνετε όλα ανοικτά”\r\n\r\nΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Θνητοί είμαστε. Που ξέρεις; Του χρόνοι ο φούρναρης μπορεί να μην έχει ξύλα για να ψήσει τις πίτες.\r\n\r\nΔημοσιογράφοι: “Αναταράξεις βλέπετε;”\r\n\r\nΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: “Ελπίζω να μην έχουμε αναταράξεις γιατί θέλουμε ησυχία για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, να ξεπεράσουμε την κρίση και να δώσουμε μια κλωτσιά στην τρόικα.”\r\n\r\nΔημοσιογράφοι: Πρόωρες εκλογές βλέπετε;\r\n\r\nΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: “Εδώ θα είμαι και του χρόνου για να παραδώσω”.

\r\n\r\n

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

\r\n

\r\n\r\n\r\nΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος (άρθρο 30 παρ. 1). Εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής, όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.\r\nΗ θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:

\r\n\r\n

    \r\n
  • σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του
  • \r\n

  • σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου
  • \r\n

\r\n

\r\nΗ διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32)\r\n\r\nΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.\r\n\r\nΠρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)\r\n\r\nΗ πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:\r\n\r\n* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ\r\nστην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών\r\n\r\n* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 200 ΨΗΦΟΙ\r\nεάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία\r\n\r\n* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ\r\nεάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών\r\n\r\nΕάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.\r\n\r\nΔεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)\r\n\r\nΗ δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:\r\n\r\n* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ\r\nκατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών\r\n\r\n* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ\r\nεάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών\r\n\r\n* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ\r\nεάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.\r\n\r\nΠηγή: newsit

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY